Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii - pryszczyca

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łomży informuje, że Minister Rolnictwai Rozwoju Wsi w dniu 7 marca 2025 r. wydał rozporządzenie, obowiązujące od 8 marca 2025 r., w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę. Wprowadzone ograniczenia dotyczą terytorium Węgier oraz okresu Komárno w kraju nitrzańskim i okresu Dunajská Streda w kraju trnawskim położonych na terytorium Republiki Słowackiej. Rozporządzenie obowiązywać będzie, zgodnie z art. 48 ust. 5 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, do czasu wydania przez Komisję Europejską decyzji wykonawczej dotyczącej niektórych środków nadzwyczajnych w związku z pryszczycą na Węgrzech.
Do odwołania obowiązuje także wprowadzony przez służby węgierskie zakaz wywozu zwierząt z terytorium Węgier w ramach handlu wewnątrzwspólnotowego.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łomży przypomina o obowiązku przestrzegania zasad bioasekuracji przez podmioty związane ze zwierzętami parzystokopytnymi z gatunków wrażliwych, a w przypadku przewoźników zwierząt o konieczności dezynfekcji środków transportu, zgodnie z wymaganiami rozporządzenia nr 1/2005.
Zwierzęta wprowadzane do stada muszą pochodzić z wiadomego źródła, muszą być oznakowane, w przypadku handlu wewnątrzunijnego zaopatrzone
w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny, a w przypadku świń świadectwo zdrowia musi być zapewnione także w obrocie krajowym. Pasza i ściółka (siano i słoma) wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z wiadomego źródła. W gospodarstwie należy zapewnić czystość i higienę w pomieszczeniach, w których utrzymywane są zwierzęta. Do dezynfekcji należy stosować środki dezynfekcyjne, które inaktywują wirus pryszczycy tj. środki o pH kwaśnym poniżej 6 lub zasadowym powyżej 9.
Do gospodarstwa nie powinny być wprowadzane sprzęty ani narzędzia używane w innych gospodarstwach. Personel obsługujący zwierzęta powinien przestrzegać zasad higieny oraz stosować odzież i obuwie dedykowane do obsługi zwierząt. Należy również bezwzględnie przestrzegać zakazu wchodzenia na teren gospodarstwa osób postronnych. Inspekcja Weterynaryjna wskazuje, że okazyjne zakupy po szczególnie „atrakcyjnych cenach” zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego w tym z niesprawdzonych źródeł mogą stanowić ryzyko obniżenia standardów bezpieczeństwa żywności i godzić w renomę produkowanych w Polsce produktów rolnych.