bip   bip OPS     
Oficjalna strona Gminy Miastkowo
SMS do mieszkańca

Szkodliwość, identyfikacja i metody zwalczania BARSZCZU SOSNOWSKIEGO

23/05/2014
zdjecie główne

Barszcz Sosnowskiego jest rośliną zachwaszczającą teren, a włoski obecne na liściach i łodygach tej rośliny wydzielają substancję parzącą. Parzące działanie wydzielanego przez roślinę związku nasila się podczas słonecznej pogody i wysokiej temperatury oraz dużej wilgotności powietrza. Kontakt z tymi roślinami powoduje zapalenie skóry, powstawanie pęcherzy, nie gojące się rany, długo nie znikające blizny, zapalenie spojówek. Na szczególne niebezpieczeństwo narażeni są alergicy i dzieci.

Barszcz Sosnowskiego to roślina dwuletnia, w pierwszym roku wytwarza rozetę, w drugim roku pędy nasienne i po wydaniu nasion zamiera. Zdarza się jednak, ze z niektórych rozet nie wyrastają pędy, rośliny wytwarzają owoce później niż w 11 roku wegetacji, stając się roślinami wieloletnimi.

Siewki barszczu Sosnowskiego mają wydłużone liścienie, pierwsze liście początkowo okrągłe, w miarę wzrostu stają się trójkątne. Do końca wegetacji tworzą rozetę o liściach osiągajacych 15-35 cm wysokości. Z rozety tej wiosną (koniec mają lub początek czerwca) wybija się łodyga. Liście wyrastające z rozety osiągają długość nawet do 200 cm. Łodyga oraz wszystkie liście na dolnej stronie są delikatnie owłosione. Korzeń palowy w górnej części rozgałęziony wyrasta na głębokość nawet do 200 cm. Kwiatostany tworzą baldachy złożone z baldaszków. Największy baldach ma położenie centralne i posiada średnicę 30-70 cm. Nasiona zaczynają dojrzewać w II połowie lipca, po ich wydaniu roślina obumiera.

Najprostszą metodą zwalczania barszczu Sosnowskiego jest niszczenie mechaniczne. Najskuteczniejsze jest niszczenie roślin jednorocznych jesienią, ponieważ w tym okresie łatwo jest rozpoznać tę roślinę po silnych, dorodnych rozetach. Niszczenie roślin może polegać na ręcznym (dłonie w rękawicach) usuwaniu przy pomocy motyk lub sprzętu specjalistycznego.

Niszczenie mechaniczne można prowadzić również w 11 roku wegetacji, gdy wyrastają pędy. Zabiegi te należy wykonać przed owocowaniem (najlepiej tuż przed lub w trakcie kwitnienia) Najbardziej powszechną i skuteczną metodą jest wykaszanie (2-4 zabiegi w ciągu sezonu). Częste koszenie powoduje „zmęczenie" roślin i ich eliminację.

Możliwa jest również walka chemiczna przy użyciu środków nieselektywnych, przeznaczonych do zwalczania zbędnej roślinności - zgodnie z etykietą instrukcją stosowania tych środków. Zabiegi opryskiwania wykonać można w trzech terminach:

  • wiosną (do połowy mają) na siewki (do fazy rozety)
  • wczesnym latem, od czerwca, w okresie wytwarzania pędów kwiatowych, do początku kwitnienia
  • późnym latem do jesieni, gdy rośliny osiągną fazę dobrze rozwiniętej rozety (przy wysokości roślin 15-35 cm);
  • późnym latem do jesieni na osobniki wieloletnie, (gdy rośliny zaczynają gromadzić substancje pokarmowe w korzeniach).

Osoby, które biorą udział w zwalczaniu barszczu Sosnowskiego bez względu na stosowaną metodę i wykonywaną pracę muszą być poinformowane o szkodliwości tej rośliny i wyposażone w odpowiednie ubrania ochronne.

Barszcz Sosnowskiego nie jest tlenimy za organizm szkodliwy podlegający obowiązkowi zwalczania. O zakresie i metodzie zwalczania tej rośliny decyduje posiadacz działki, na której występuje ognisko barszczu Sosnowskiego.

Wojewódzki Inspektor
Ochrony Roślin i Nasiewnictwa


Loading...
Ładowanie strony ...